Faalangst

Faalangst

Letterlijk betekent faalangst de angst om te falen. Je bent bang, ondanks een goede voorbereiding, dat het weer zal uitlopen op een mislukking. Er schieten allemaal gedachtes door je hoofd en zo is de angst er eigenlijk al vooraf. ‘Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out’.

Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde ‘taak’, waar een beoordeling op volgt. Hierbij kun je denken aan: rijexamen, een proefwerk voor school, spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag in de les aan de leraar. Door de angst presteer je vaak minder en dus onder je niveau. De dagen/ uren voorafgaand aan de ‘taak’ zijn vreselijk.

Maar hiervoor heeft Rijschool tien4twee een oplossing! Ik ben faalangstinstructeur.
Samen gaan wij een plan van aanpak opstellen hoe je faalangst tijdens de rijles, rijexamen of in het verkeer kan herkennen en verhelpen. Hiervoor gebruik ik de volgende belangrijke punten:

Positief dagboek

Samen met jou gaan we een positief dagboek bijhouden. Na elke rijles gaan we opschrijven waar jij na de les trots op bent. Wat ging er goed? Wat heb je geleerd? En overwonnen? Wat was een fijn moment? Zo leer je meer positief te denken over jezelf. Het is soms lastig om iets te verzinnen, dus help ik jou op weg, door vragen te stellen of met je mee te denken.
Het CBR biedt ook het faalangstexamen aan. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de site van het CBR.


Is je interesse gewekt, neem dan contact met mij op voor een intakegesprek. Bel nu Contact